Gelişen teknoloji ile birlikte yeni bir hal almaya başlayan havacılık sektörü de, dijital çağa ayak uydurmak için farklı bir kimliğe bürünüyor. Son zamanlarda insansız hava araçlarının artması hava trafik yoğunluğunu da arttırıyor haliyle. Peki ya bu trafik nasıl kontrol edilecek ? Bu yoğunlukta kazaların önüne geçmek için nasıl bir yol izlenecek ?
Tam bu sırada Unifly adında ki bir girişim devreye giriyor. Özellikle drone sayısının artması ile birlikte gelen yeni düzenlemeler yeni kurallar ortaya konsada Unifly havacılık için ciddi bir hale gelen drone trafiği yönetimi işine çözüm üretiyor. Bu alanda çalışmalar yapan drone trafik yönetim yazılımı Unifly bu alana odaklanmış ve havacılık açısından önemli bir rolü üstlenmiş bir girişim… 2016 yılının sonlarında 5 milyon euro’luk Seri A yatırımını alan Unifly,şimdi de Seri B yatırım turunu kapattığını duyurdu.
Seri B turunda 14.6 milyon Euro yatırım alan Unifly’ın yatırımcıları arasında en önemli isim ise DFS yani Deutsche Flugsicherung oldu. Havacılığı yakından takip edenler bu ismi tanıyacaktır. Fakat yine de söyleyelim, Almanya’nın ulusal hava trafiği kontrolü merkezi olan DFS’nin Unifly’a yaptığı yatırım oldukça önemli bir hamle olarak nitelendirilebilir. Bu turla birlikte Unifly’ın yatırımcıları arasında QBIC, PMV ve Terra Drone var.
Belçika merkezli Unifly’ın Almanya’dan gelen yatırım ile Avrupa semalarında daha çok söz sahibi olması aşikar. Hali hazırda pek çok Avrupa ülkesiyle çalışmakta olan Unifly, altyapısı sayesinde sivil havacılık otoritelerinin alçak uçuş gerçekleştiren drone’ların uçuş planlarını onaylayabiliyor ve uçuşa yasak bölgeleri gerçek zamanlı olarak takip edebiliyor. Aldığı yatırımla birlikte uluslar arası geçerliliği ve bağlayıcılığı olan bir altyapıyla daha resmi hale geleceğini de öngörmek mümkün.
Geçtiğimiz günlerde ele aldığımız Londra Gatwick Havalimanı’nda drone uçurdukları dolayısıyla göz altına alınan 2 kişinin haberini hatırlıyor olmalısınız. Uçuş yapan drone’ların hava trafiğinin aksamasına sebep vermiş, yüzlerce kalkış ve iniş bu drone’ların yarattığı güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti. Bu tür drone tespitlerinin yapılması, bu drone yazılımlarının ve drone pilotlarının uçuşa yasak bölgelere girmesini engellemek hayati önem taşıyor. Bu tarz yazılımlar ile hem drone’ların tespiti hem de hava araçlarının pilotlarının birbirlerinden haberdar olmalarına olanak sağlanıyor.
Yakın gelecek ile bugünlerde konuşulan hava taksi hizmetlerinin başlayacağı ve drone ile teslimat seçeneklerinin artması, günümüz itibariyle yoğun olan hava trafiğini daha da yoğun bir hale getirecek. Hal böyle olunca, tüm drone’ların birbiriyle ve diğer hava araçlarıyla iletişimde olmasını gerektirecek standart bir altyapının arayışı başlayacak.
Bu altyapının özellikle Sivil havacılık otoritelerince de tanınıyor olması gerekiyor. Unifly ise Dünya’ya açılma ve kendini bu alanda kanıtlama hususunda önemli adımlar atıyor. Girişimin aldığı yeni yatırımı bu alanda teknolojiye yatırması ve kullanım alanını geliştirmesi için harcayacağı tahmin ediliyor.