Artan Uçak Kazaları Depremlerin Habercisi mi ?

Havacılık sektöründe neler oluyor ? Teknoloji çağında teknoloji harikası uçakların kazaları neden artışta ? Hollandalı danışmanlık şirketi To70 ve Havacılık Güvenlik Şebekesi (ASN), bu yılın başında bir rapor yayınlamış ve geçtiğimiz yılın Dünya Sivil havacılık tarihindeki en güvenli uçuş yılı olduğunu açıklamıştı. 2017 yılının en güveni uçuş yılı olmasına rağmen 2018 yılının ilk çeyreğinde uçak kazasından hayatını kaybedenlerin sayısı 202 kişi… Dünya’nın en güvenli ulaşım ağı olan havayolu ulaşımında ki kazaların perde arkasında neler var ?


Peki uçak kazalarıyla depremlerin bir alakası olabilir mi ?

İran’da 11 kişinin hayatını kaybettiği, Birleşik Arap Emirlikleri’nden İstanbul’a giden Başaran Holding‘e ait özel jetin düştüğünü detaylarıyla birlikte daha önce sizlere aktarmıştık. Bu kazanın ardından Güney İran‘da meydana gelen depremler, akıllara “Depremler ve manyetik alan değişimlerinin uçak kazalarıyla ilişkisi var mı?” sorusunu akıllara getiriyor.  Depremler ve uçak kazaları arasında bilim insanları “herhangi bir bağlantı yoktur” deseler de, geçmişte yaşanan örnekler ve özel kazalar bu sorunun yeniden hortlamasına sebep oldu.

Uçak Kazalarından Sonra Neden Depremler Meydana Gelir ?

Bildiğiniz üzere uçaklar manyetik alanlardan ve sinyallerden etkilenen araçlar. Uçuş sırasında telefonların kapatılması bile buna küçük bir örnek. İletişimi aksatacağından dolayı telefonlar kapatılır. Neyse konumuza dönelim… Depremlerin manyetik sinyaller ile önceden tespit edilebileceği ispatlanmasa da bilim dünyası için ciddi bir konu. New Scientist dergisinin 2012’deki sayısında yer alan habere göre Japonya’yı vuran büyük bir depremden 2 ay önce garip elektromanyetik sinyaller tespit edildi. Aynı konuyla ilgili olarak Atina Üniversitesi‘nde araştırmalar yapan 3 Yunan bilim adamının bu konudaki çalışmalarını doğrulayan sinyaller, ileride depremlerin önceden tespit edilmesinde kullanılabileceği belirtildi.

Depremlerden önce oluştuğu söylenen manyetik alan değişimlerinin bölgedeki elektronik cihazlara zarar verdiği iddiası yaşanan son olaylarla birlikte bir kez daha ciddi bir konu olduğunu ispatladı.

Ronald Karel Yine O Konuyu Gündeme Getirdi…

Depremleri ve bulutları inceleyerek tahminlerde bulunan “Uluslararası Deprem Tahmin Kurumu‘nun” kurucusu Ronald Karel, yeniden manyetik alan iddialarını gündeme getirdi.

Pakistan’ın en büyük şehri olan Karaçi‘den havalanan ve 146 yolcu ile 6 mürettebat taşıyan Airbus A321 tipi uçak, İslamabad’a iniş yapmadan önce Margalla tepelerine çarparak düştü. Airblue havayolu şirketine ait uçakta 152 kişi hayatını kaybetmişti.

Ronald Karel’in iddiasına göre, Pakistan uçağını deprem sonrası oluşan elektro manyetik alanda meydana gelen iyonize bulutlar düşürmüştü. Karel Atlantik Okyanusu’na düşen Fransız uçağının kazadan bir gün önce de aynı bölgede 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini belirterek daha önceleri benzer bir iddiada bulunmuştu. Karel bu açıklamaları yaparken elbette hayal dünyasından esinlenmiyor. Yaptığı açıklamada Airblue şirketine ait uçağın düşmesinden önce aynı tarihte lokal saatle 00.38’de meydana gelen depremleri kaynak olarak göstermişti.

TC-TRB Uçak Kazasına Ait Tüm Detaylar

Komplo Teorisi mi ? 

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaların manyetik alanda ortaya çıkan değişimlerin domino etkisi ile tüm dünyada etkili olabileceği savunuluyor. Buna rağmen bilim dünyası halen konuya mesafesini koruyor. Bilim dünyasının konu hakkında ki yorumu ise iki olgunun birbirini etkileme olasılığının düşük olduğu savunuluyor.

Uçak Kazalarından Sonra Yaşanan Depremler…

Ülkemiz tarihinde önemli depremlerden birisi olan 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nden hemen önce dünyanın çeşitli bölgelerinde 10 uçak kazası yaşandı.

25 Ağustos 2000 tarihinde Bahreyn’de bir yolcu uçağı denize çakıldı. Kazanın hemen ardından Yunanistan, Japonya ve Mısır’da büyük depremler yaşandı.

15 Nisan 2002 tarihinde Güney Kore’de düşen yolcu uçağında 135 kişi yaşamını yitirdi. Aynı tarihte Yunanistan’da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Takvim yaprakları 8 Ocak 2003 tarihini gösterirken Diyarbakır’da THY uçağı düştü. Yine aynı tarihte kazanın hemen ardından 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

2003 yılının 19 Şubat günü İran’da bir askeri uçak düştü. 302 kişi kaza sonucu yaşamını yitirdi. Hemen ardından Alaska’da  deprem oldu.

İspanyol askerleri taşıyan uçak 27 Mayıs 2003 tarihinde Trabzon’da düştü. Aynı gün Japonya’da 7.0 büyüklüğünde deprem oldu.

 

Yaşanılan olaylar göz önündeyken Bilim Dünyası konuya mesafesini daha ne kadar koruyacak ? Bu konuda gerek üretici firmaların gerek bilim insanlarının daha detaylı çalışmaları gerekmiyor mu ?


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home2/jetturkc/public_html/wp-content/themes/geoits/frameworks/reaction.php on line 56

    Türk Sivil Havacılık tarihinden aldığı güçle, yarınlara daha umutlu, daha güçlü bakabilmek adına Türk Sivil Havacılığı’nın her kademesinde yer edinebilmek için, bize gönül verenlerden aldığımız destek ve güçle, mavinin sonsuz güzelliğinde, geleceğin büyük ülke Türkiyesi’nde, havacılık alanındaki gelişmelere katkıda bulunabilmek, havacılığı 7’den 70’e herkese sevdirebilmek başlıca amaçlarımız arasındadır.

    Yazarın Profili
    İlginizi Çekebilir