TC-TRB Uçak Kazasına Ait Tüm Detaylar

11.03.2018 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye gelen bir özel uçağın İran’ın başkenti Tahran’ın güneyinde düştüğü tüm haber ajanslarına son dakika gelişmesi olarak düştü. Düşen uçak Bombardier Challenger 604 tipi özel jet uçağı. Başaran Holding’e ait Challenger 604 tipi özel uçak, GMT olarak saat 13:11 de kalkıyor ve Saat 14:32’de 37.000 feet dolaylarındayken aniden alçalmaya başlıyor. Kule konuşmalarından anlaşıldığı üzere pilotun isteği doğrultusunda uçak alçalmak istiyor. Başaran Holding’e ait olan bu uçak, bekarlığa veda partisi yapmak için  Birleşik Arap Emirliklerine giden Hüseyin Başaran’ın kızı Mine Başaran ve 7 kız arkadaşı Türkiye’ye dönüşü sırasında düştü.

Uçakta 3 kişi mürettebat olmak üzere 11 kişi bulunuyordu. Uçak Birleşik Arap Emirlikleri’nin Sharjah şehrinden İstanbul’a gelmek için yola çıkmıştı. Uçakta bulunanlardan Hüseyin Başaran’ın kızı Mine Başaran’ın önümüzde ki ay evleneceği öğrenildi. Uçakta yolcu olarak Mine Başaran ve 7 kız arkadaşı bulunuyordu. Kazadan hemen kısa bir süre sonra ilgili kurum ve kuruluşlar, Bombardier Challenger-604 tip TC-TRB kuyruk isimli Türk jetinin İran hava sahasında düştüğünü teyit etti.

Uçağın Kaptan Pilotu Melike Kuvvet’ti. Hava Kuvvetleri’nin ilk kadın pilotlarından biri olan Melike Kuvvet, bir süredir Başaran Holding’in uçağında görev yapıyordu. İkinci Pilot ise Beril Gebeş’ti. yıllar önce ithalat ve ihracat işi ile uğraşırken gönlünü ve aklını maviye kaptırmış, uçuş okulunu bitirip pilot lisansını almıştı. Türk Hava Yolları’nda uçtu. Daha sonra istifa edip ayrıldı. Başaran Holding’e geçti. Beril Gebeş’in babası Vecahat Gebeş de Türk Hava Yolları’nda kaptan pilot olarak görev yapıyor.



Kazadan sonra Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti Vali Yardımcısı Cafer Meydani, kara kutunun bulunduğunu bildirdi. Kara kutunun Kiyar ilçesindeki Helen Dağı’nda bulunduğu bilgisi geldi. Ardından şehrin valisi İkbal Abbasi, yapılacak olan kanuni işlemler sonrası kara kutunun Türkiye’ye teslim edileceği bilgisini paylaştı.

Kazanın asıl sebebi hakkında uzmanlar tarafından her ne kadar yorum yapılsa da gerçekler CVR ve FDR’ın bulunup içindeki bilgilerin ortaya çıkması ile anlaşılacaktır.

Bombardier Challenger-604 tip uçağı Tanıyalım

Kanadalı uçak üreticisi olan Bombardier’in Challenger serisinden olan uçak, özel jet pazarında tercih edilen ve kendisini ispatlamış bir model olarak karşımıza çıkıyor. 600 serisi 1978 yılından bu yana üretiliyor.  1100 adetten fazla satıldı. Challenger 604 ise 600 ve 601’den sonra gelen geliştirilmiş bir varyasyon. Uzun zamandır kullanılan 600 serisinin siciline baktığımızda oldukça temiz bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar sadece 3 ölümcül kazada adı geçen serinin en büyük yaşanılan kazası Başaran Holding’e ait olan TC-TRB kuyruk isimli jeti ile gerçekleşti.

TC-TRB kuyruk ismi ile Başaran Holding’e ait olan bu uçak 2001 yılında üretiliyor ve uçağın ilk sahibi Almanya merkezli özel jet kiralama firması oluyor. D-ANKE kuyruk ismiyle Almanya merkezli özel jet firması bünyesinde bir süre bulunan uçak, 2009 yılında el değiştirerek HB-JRN kuyruk ismiyle İsviçre tescilini almış. 2012 yılına kadar çeşitli şirketlerde Avrupa semalarında uçan bu uçak, 2012 yılında Başaran Holding ile TC-TRB kuyruk ismiyle Türk tescilini almış. Uçağın daha önce herhangi bir kaza, kırım kaydı ise bulunmuyor.

Gökyüzüne Sevdalı, Çileli Hayat Öyküsü: “Melike Kuvvet”

11 yarım kalan hikaye, 11 hayat… Buluştukları ortak nokta, karla kaplı olan bir dağın tepesine düşen uçak ile son bulan hayat hikayesi.

JetTürk ailesi olarak, vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve tüm havacılık camiasına sabır diliyoruz. 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home2/jetturkc/public_html/wp-content/themes/geoits/frameworks/reaction.php on line 56

    Türk Sivil Havacılık tarihinden aldığı güçle, yarınlara daha umutlu, daha güçlü bakabilmek adına Türk Sivil Havacılığı’nın her kademesinde yer edinebilmek için, bize gönül verenlerden aldığımız destek ve güçle, mavinin sonsuz güzelliğinde, geleceğin büyük ülke Türkiyesi’nde, havacılık alanındaki gelişmelere katkıda bulunabilmek, havacılığı 7’den 70’e herkese sevdirebilmek başlıca amaçlarımız arasındadır.

    Yazarın Profili
    İlginizi Çekebilir