Bir uçağı ya da bir gemiyi pozisyon, yön, zaman ve mesafe etkenlerini kullanarak bulunduğu bir noktadan başka bir noktaya taşınmasına seyrüsefer denir.
Ulaşımın ilk zamanlarına bakıldığında hem havacıların hem de denizcilerin ilk kullandığı seyrüsefer yardımcısı Kutup Yıldızı olmuştur .Günümüzde bile kullanılmaktadır. Ayrıca yol göstermeleri için yanlarında kuş taşıyan denizciler vardı. Bunlar denize açıldıktan bir süre sonra kuşları serbest bırakıp kuşun geriye doğru uçarken çıkış noktaları ile yaptıkları rota arasında düzenlemede bulunurlardı. Günler sonra bırakılan kuşlar yükseklere çıkıp tekrar geri dönerse bu yakınlarda kara olmadığını gösterirdi. Bu yöntem defalarca uygulanıp, kuş ileriye doğru uçana kadar sıklıkla tekrar edilirdi.
- GPS ( GLOBAL POSITIONING SYSTEM)
- FMS (FLIGHT MANAGEMENT SYTEM)
- NDB (NON DIRECTIONAL RADIO BEACON)
- DME (DISTANCE MEASURING EQUIPMENT)
- VOR (VHF-VERY HIGH FREQUENCY OMNI DIRECTIONAL RANGE)
- TACAN (TACTICAL AIR NAVIGATION) ve VORTAC
- ILS (INSTRUMENT LANDING SYSTEM)
- RADAR
- VASIS-PAPI ( VISUAL APPROACH SLOPE INDICATOR SYSTEM)
- ACPN-PCN (AIRCRAFT ,PAVEMENT CLASSIFICATION NUMBER)
- TCAS/RVSM (TRAFFIC COLLISION AVOIDANCE SYSTEM/REDUCED VERTICAL SEPARATION)
Yukarıda belirtilen sistemler hava trafiğinin en önemli unsurları, hayati önem sahip cihazlardır. Şimdilik sadece içlerinden birkaçını açıklayacağım.
VOR -Çok Yönlü Radyo Seyrüsefer İstikamet Cihazı
Günümüz hava trafik ağı, 108-118 MHz frekans aralığında çalışan ve 300 km’ye kadar ulaşım menziline olan VOR istasyonları tarafından işaretlenir. VHF frekans bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen bu sistem uluslararası standartta orta ve kısa mesafe navigasyon(seyrüsefer) cihazı olarak tanımlanır. Pilotlara manyetik kuzeye göre açı bilgisi sağlanmasıyla amacıyla kullanılır.
ILS-Aletli İniş Sistemi
Bu sistem yatay ve dikey olarak uçağa kılavuzluk görevi yapar ve uçağın piste otomatik olarak inmesini sağlar. Özellikle bulut tavanının düşük, görüşün kısıtlı olduğu sisli, yağmurlu ve karlı havalarda güvenli iniş yapılmasını, normal zamanlarda ise konforlu bir yaklaşma yapılmasına olanak sağlar. Localizer, Glide Slope ve Marker gibi alt ekipmanları mevcuttur.
FMS -UÇUŞ YÖNETİM SİSTEMİ
Bir uçağın seyrüsefer ve uçuş ile ilgili tüm fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olan bilgisayar sistemidir. FMS ile, uçak üzerindeki elektrik -elektronik teçhizatının verdiği bilgilerin hepsini bilgisayar sistemi vasıtasıyla tek bir ekran üzerinde toplamak mümkündür. Bu sayede pilotun iş yükü azalır ve yüksek doğrulukta bilgi transferi sağlanmış olur.
Önceleri pilot; haritalara, performans dokümanlarına, kartlara, tablolara veya seyrüsefer ile performans hesap cetveline başvururken günümüzde tüm bu işlemler tek bir FMS sistemi sayesinde uygulanabilmektedir.