1. Anasayfa
  2. Araştırmalar

G Kuvvetinin İnsan Üzerinde ki Etkileri

G Kuvvetinin İnsan Üzerinde ki Etkileri

Çoğu kaynakta G Kuvvetinin tanımı; G harfinin “Gravitional” kelimesinden yani “Kütle çekimi” kelimesinden geldiği  için hatalı yapılır. Oysa ki; G kuvvetinin pek kütle çekimi ile alakası yoktur. Bu nedenle de G kuvveti yanlış adlandırılmış veya yanlış anlaşılmış terimdir. G kuvveti; belirli bir durum ve şartlar altında hızlanmaya bağlı maruz kalınan kuvvettir. Yani; G Kuvveti hızlanmanın yaratmış olduğu bir kuvvettir…

Daha iyi anlatabilmek adına şöyle bir örnek verelim:

Aracınızın sıfırdan 100 kilometreye kaç saniyede çıkacağını test etmeye karar verdiniz. Trafiğe kapalı alanda olduğunuzu ve hız sınırı olmadığını varsayarak gaza bastınız.

Yaklaşık 6 saniyede aracınızın sürat ibresi saatte 100 kilometreye ulaştı ve siz bu hızlanma boyunca koltuğunuza yapıştınız. İşte sizi koltuğunuza yapıştıran bu hızlanma, üzerinize uygulanan  G-kuvvetinin  bir bileşenidir ve yaklaşık olarak 0,44  g  değerine eşittir.

Arabayı durdurdunuz ve dışarı çıktınız. Üzerinize hala bir  g-kuvveti  uygulanıyor ancak bunu hızlanma olmadığı için hissetmiyorsunuz. Bu  g kuvveti  Dünya’nın yerçekiminden kaynaklanmaktadır ve sizi Dünya’nın merkezine doğru 1  g  sabit değeri ile hızlandırmaya çalışmaktadır

Hepimiz yerçekiminden kaynaklanan hızlanma kuvvetlerine adapte olmuş durumdayız. Ancak pilotluk mesleğinde bu durum biraz daha farklı. Bu farklılık ise dünya üzerindeki çekim kuvvetinin sabit olmasına rağmen uçaklardaki hızlanma hareketleriyle hissedilen kuvvetin kat ve kat fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Standart olarak herkesin üzerinde 1G lik bir çekim kuvveti vardır. Ve bu yerçekimine çocukluğumuzdan itibaren alışmış durumda yaşamımızı sürdürmekteyiz. Ancak bir pilotun yaşayabileceği G kuvveti  9G ye kadar uzanabiliyor. 1 G lik kuvveti kişinin kütlesi kadar olan kuvvet olarak tanımlayabiliriz. 9G lik kuvveti de kişinin kütlesinin 9 katı kadar bir kuvvet olarak hesaplayabiliriz. Dünyanın çekim kuvveti ise 32ft/Sn’lik sabit bir ivmeye sebep olur. Lunaparklarda ve kullandığımız araçlarda bile bu kuvveti hissedebiliriz.

Sivil Havacılıkta g kuvveti:

Sivil havacılıkta da 1G’nin üzerinde kuvvetler yaşanabilir. Bu duruma ani ve keskin dönüşler, acil durum manevraları, ani yükseliş ve alçalışlar sebep olur. Yolcular bunu göz kararmaları şeklinde veya üzerlerinde oluşan basınca dayalı olarak ağırlaşma şeklinde hissedebilirler. Sosyal etkinliklere bağlı olarak fazla alkol tüketen kişiler, devamlı yorgunluk hissedenler ile az sıvı tüketenler G kuvvetini daha fazla hissetmektedirler.

G Kuvveti ile ilgili yapılan en büyük hata “G” ile sembolize edilen yerçekimi sabiti ile karıştırılmasıdır. “g kuvveti”  hızlanmayı belirtir ve bir kütleye etki eden hızlanma (akselerasyon) olarak tanımlanır.

Hızlanma (Akselerasyon Tipleri)

Lineer Hızlanma: Doğrusal hız değişimidir. Uçağın, kalkış, iniş ve düz uçuş sırasındaki hız değişimlerinde ortaya çıkar.

Radial Hızlanma: Uçağın keskin dönüşleri ile dalışa geçtiğinde veya dalıştan çıktığında ani yön değişiklikleri ile oluşur.

Angular Hızlanma: Spin ve tırmanış manevralarında, aynı anda yapılan hız ve yön değişikliklerinde oluşur.

Burada not düşmekte fayda var; eğer aracınızı durduramayıp saate 100 kilometre süratle sabit bir duvara, engele, araca çarparsanız, maruz kalacağınız yaklaşık 100  g   kuvvet , organlarınızda ve damarlarınızda ciddi iç kanamalara ve parçalanmalara sebep olur, ne kadar iyi bir sürücü olduğunuz önemsizleşir, siz ve başka insanlar büyük ihtimalle böyle kazalardan sağ kurtulamaz. İnsan denilen canlının, yolda yürürken düştüğünde kafasını kaldırım kenarına çarpıp ölebilecek kadar zayıf yapılı olduğunu unutmayın.

Böylesi kazalarda arabaların ön kısımlarının ağır hasar alma nedeni, adeta bir yay gibi oluşan şoku emmeleri için tasarlanmalarından dolayıdır. Bu da, sizin 100  g  değil, daha az (30-40)  g-kuvvetine maruz kalmanıza neden olur ve hayatta kalma şansınızı artırır. Yoksa, otomobil üreticileri duvara çarptığında çok daha az hasar alabilen arabaları rahatlıkla üretebilir. Fakat, arabanın sağlam kalması sizi hayatta tutmaz.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home2/jetturkc/public_html/wp-content/themes/geoits/frameworks/reaction.php on line 56
    İlginizi Çekebilir