1. Anasayfa
  2. Editörün Seçtikleri

İsimlerinin Nereden Geldiğini Muhtemelen Bilmediğiniz 9 Havalimanı

İsimlerinin Nereden Geldiğini Muhtemelen Bilmediğiniz 9 Havalimanı

Türkiye’de genel olarak havaalanları bulundukları şehirlerin isimlerini alır. Fakat bazı havaalanları var ki bunlar genellemenin dışındadır. Bu havalimanlarının isimlerinin nereden geldiklerini görünce bir kez daha anlayacaksınız ki değerlerimize ve geçmişimize ne kadar bağlı bir milletiz…

Balıkesir Koca Seyit Havalimanı


Çanakkale zaferi denilince akıllara gelen anahtar kelimelerden biridir artık Seyit Onbaşı. 1. Dünya savaşı sırasında yaptığı kahramanlık ile geçmişten bu güne dek kalplerde taht kuran Seyit Ali Çubuk 215 kiloluk top mermisini tek başına kaldırarak  namluya yerleştiren ve isabetli atışıyla savaşın seyrini değiştiren kahraman bir askerdi. Türkiye’nin önemli isimlerinden biri olan Seyit Onbaşı anısına Balıkesir Havalimanı’nın adı da Balıkesir Koca Seyit Havalimanı oldu.

Ankara Esenboğa Havalimanı

Türkiye’nin en yoğun havalimanlarından bir tanesi olan Ankara Esenboğa Havalimanı’nın hikayesi oldukça enteresan. Tarihe şöyle bir baktığımızda Yıldırım ile Timur’un meşhur Ankara Savaşını görürüz. Ne alakası var dediğinizi duyar gibiyiz. Esen Boğa (o zaman ki haliyle “İsen Buga”) ismi Yıldırım’ı yenen Timur’un komutanlarından birinin adıydı. Durum sadece bundan ibaret değil. İsen Buga komutanın karargahı ise şuan ki Esenboğa Havalimanı’nın olduğu yerdeydi. İsen Buga ismi ise “Mutlu Boğa” anlamına geliyor. Savaştan sonra havalimanının adı günümüze Esenboğa olarak geldi ve ve Ankara’da yapılan havalimanına konuldu.

Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı

1650-1707 yıllarında yaşamış olan astronom, edebiyatçı, tarihçi ve İslam alimi Ahmed-i Hani’nin türbesi Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde yer alıyor. Aynı zamanda dil uzmanı olan Ahmed-i Hani’nin ismini bir çok eser de görmek mümkün.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı

Havacılık ile ilgisi olsun ya da olmasın bu ismi duymayan yoktur.  İstanbul Anadolu yakasında yer alan havalimanı  ismini, Cumhuriyet’in sembolü olarak tanımlayabileceğimiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin  ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen’den alıyor. Soyadını bizzat Atatürk’ün verdiği Sabiha Gökçen dünya tarihinde de önemli bir yere sahiptir.

Kars Harakani Havalimanı

993 ve 1033 yılları arasında yaşayan, Anadolu’ya gelen ilk evliyalardan olan, aynı zamanda türbesinin de Kars’da bulunan Ebul Hasan Harakani şehrin havalimanına verilen isim oldu.

Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı

Öyle bir ülkeyiz ki her karışı şehit kanlarıyla sulanan… Verdiğimiz on binlerce şehitten bir tanesi de Cengiz TopelKıbrıs Harekatı için Eskişehir’den Kıbrıs’a dörtlü kol komutanı olarak gönderilen Cengiz Topel, Kıbrıs Harekatının ilk şehidi oldu. Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel 1964 yılında Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, Kıbrıs Rum uçaksavarından açılan ateşle vuruldu ve uçağından paraşütle atlamak zorunda kaldı. Rumların eline esir düşen Cengiz Topel’in nasıl öldüğü bilinmiyor.

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı

Yapıldığı zaman değil de yapıldıktan yıllar sonra ismi değiştirilse de ahde vefanın bir örneğidir bu havalimanı. Nuri Demirağ ilk Türk müteahhidi unvanını taşıyor.  Zamanında milletvekilliği de yapan ve 1936 yıllında Beşiktaş Barbaros Hayrettin İskelesinin yanında Teyyare Etüd Atölyesi kurarak Türk havacılık sanayisi için ilk adımlar attı. Ha unutmadan şunu da dipnot olarak eklemekte fayda var, Onuncu Yıl Marşı’nda “Demir ağlarla ördük, anayurdu tüm baştan” kısmın da büyük emekleri olan biridir Demirağ. Yapılan 10.000 kilometrelik demiryolunun 1250 kilometrelik kısmının müteahhidi Nuri Demirağ’dır. Kendisine bu nedenle Atatürk tarafından Demirağ soyadı verilmiştir.

Adana Şakirpaşa Havalimanı

Çukurova’nın adeta parlayan bir yıldızı olan Adana Havalimanı adını zamanında Adana’nın sel sorununu çözen ve tarımı canlandıran dönemin valisi Şakir Paşa’dan alıyor. 1888 yılında Adana’ya vali olarak atanan Şakir Paşa, Adana’nın nehirlerini ıslah ederek sel sorununu çözmüş ve tarım potansiyelini arttırmıştır.

Van Ferit Melen Havalimanı

Van Havalimanı adını Cumhuriyetmizin 14. Başbakanı olan Ferit Sadi Melen’den alıyor. Ferit Sadi Melen 1906 Van doğumludur. Tam bir siyasetçi ve devlet adamı olan Melen, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlıpı ve Başbakanlık görevinde bulundu. 1931 yılında günümüz adıyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi olan Mülkiye Mektebi’nden mezun oldu. Mezuniyet sonrası ilk olarak maliye müfettişliği görevinde bulundu. 1961 kurusu meclisinden sonra İnönü kabinelerinde Maliye Bakanlığı görevini üstlenen Melen, 1971-1972 tarihlerinde de Milli Savunma Bakanlığı yaptı. 1972-1973 yılları arasında ise Başbakanlık koltuğuna oturdu.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home2/jetturkc/public_html/wp-content/themes/geoits/frameworks/reaction.php on line 56

    Türk Sivil Havacılık tarihinden aldığı güçle, yarınlara daha umutlu, daha güçlü bakabilmek adına Türk Sivil Havacılığı’nın her kademesinde yer edinebilmek için, bize gönül verenlerden aldığımız destek ve güçle, mavinin sonsuz güzelliğinde, geleceğin büyük ülke Türkiyesi’nde, havacılık alanındaki gelişmelere katkıda bulunabilmek, havacılığı 7’den 70’e herkese sevdirebilmek başlıca amaçlarımız arasındadır.

    Yazarın Profili
    İlginizi Çekebilir